PHP-İst | PHP Konferansı 2013
Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

6 Temmuz 2013 Yıldız Teknik Üniversitesinden düzenlenen PHP Konferansı, PHP adına düzenlen 2. etkinlik olarak çok başarılıydı. Katılım etkinliğin düzenlendiği tarih göz önünde bulundurulduğunda iyiydi. Konuşmacılar ve teknik konular bakımından bir iki tanesi hariç PHP adına çok doyurucu bir etkinlik odu. Php adına düzenlenen etkinlikler kalite bakımından giderek artmasına rağmen atölye uygulamaları gibi bölümler, konuların net anlaşılması bakımından giderek önemi arttırıyor. Php Konferansı 2013′de atölye uygulaması bulunmasa da konferans sonunda düzenlenen teknik sohbet epey faydalı olmuştur diye düşünüyorum. Şunu kabul etmek lazım. Daha önce PHP Günleri 2013 #1 organizasyon ekibinde yer almış biri olarak bu tarz etkinlikleri planlamak, düzenlemek, organize etmek büyük emek ve sabır gerektiren bir iş. Bundan dolayı taşın altına elini koyan Sonsuz Döngü ekibine ve etkinliğin canlı yayınlanması ve daha sonra videoların paylaşılması konusunda da paylas.com‘a da teşekkürler. Etkinlik ile ilgili sunum videolarını buradan izleyebilirsiniz. Yazılım yaşam döngüsü (doğar, büyür, ölür) olarak insana çok benzer. Bazı projeler alt yapısı sağlam kurgulanmadığı için kullanılmadan çöp olur. Etkinlik boyunca anlatılan konular üretilen projelerin usulüne uygun şekilde tasarlanmasının bakım ve ekleme konusunda ki faylarını anlatan sunumlardı. Etkinlik de sunumlara girip konuşmacılara bizzat dinleme fırsatım oldu. Sunumları kısaca değerlendirecek olursak;

Açılış Konuşması (Türker İNCE)

 

Açılış konuşması PHP’ye kısa giriş niteliğinde kısa bir konuşmaydı. Açılış konuşması planlanandan daha geç başladı. Konuşmacı konu hakimiyeti konusunda yeterliydi. Katılımcıların seminer aralarında su içme için kullanacağı bardakları gelirken alması söylenmiş ve bardak ararken geç kaldığı aklımda kalmış (bu arada bulamamış). Daha sonra yeni çeri Fatih GÜRSOY’u bu işi halleder deyip gönderdiler. Adam hakikatten halletti fakat ufak bir problem var. 150-200 katılımcı için 3000 adet plastik bardak alıp geldi :D . Nereden aldığını sorduğumda bu işin toptancısından dedi. Arkadaş sen hangi ara bu işin toptancısını buldun 10 Sunun X Kişi başı 1 bardak (150 – 200 kişi) = 1500 2000 bardak denklemini ne ara kurdun helal sana.

Tasarım Desenleri ve PHP İmplementasyonları (İbrahim GÜNDÜZ)

 

Tasarım desenleri konusu yeni başlayan projelerin geliştirilme sürecinde uygulanması gereken bir konu. Liseden beri programlama eğitimi alan biri olarak bu konunun eğitim müfredatı içerisinde KESİNLİKLE yer alması gerektiğini düşünüyorum. İbrahim’in sunumu konuyu anlatan güzel bir sunumdu fakat daha net anlaşılması için atölye uygulaması ve saha tecrübesi şart. Eleştirel yönden değerlendirecek olursam konuşma aralarında neşeli kişiliğinden  kaynaklanan kendi kendine gereksiz gülmeleri ve kendisinin de dediği gibi mevki farkından çok fazla kendisini görememek olarak değerlendirebilirim.

Symfony Framework (Osman ÜNGÜR)

 

Php-İst | Php Konferansı 2013 | Symfony Framework | Osman ÜNGÜR

FrameWork konusu projelerde yapıyı ve kodu standarda bağlamak için gerekli bir yapı. . Symfony kullandığı güncel alt yapısı (namespace, annotation vb.) ile güzel framework. Osman ÜNGÜR yaptığı sunum ile symfony konusundaki tecrübesini konuşturdu desem yeri var. En çok beğendiğim sunumlardan bir tanesiydi. Arada ”Lezzetli Çipetpet Bunlar” gibi güzel espirileri ile salonu güldürdü. Sunumun da bilgisayarda çizim yapmak yerine tahtaya yazıp foto, yazdırıp çektiği fotolar, bazı slaytların yazıları ve ekran görüntüleri ufak kalmasından dolayı arka tarafta yer alan katılımcılar  görememesi, sunum süresi uzun süre olduğu için #direnosman hash tagı açtılar diye duydum ama göremedim :D gibi ufak olumsuz yanları olsa da çok başarılıydı. Sosyal medya ve symfony-tr alanında takip etmenizi tavsiye ederim.

Kodlama Standartları ve Kalite Araçları (Adil İLHAN)

 

Beğendiğim sunumlardan bir tanesi de Adil’in standartlar ve kalite araçları konusunda ki sunumuydu. Üretilen projenin arka planının çöpe dönmemesi için gerekli konulardan bahsetti. Başlangıçta mikrofona yakınlığı ile ses konusunda rahatsız etse de tecrübesi ve konuya hakimliği ile göz doldurdu. Daha önce PHP Günleri 2013 #1  mysql pdo sunumunu da gerçekleştirmişti. İlk başlarda eller cepte, mikrofona çok yakın olması gibi konuları ortama ısındıkça geride bıraktı. Yaptığı sunmun içerisine bazı alanların daha net anlaşılması için örnek karşılaştırmalı kod görselleri  eklese daha iyi olurmuş.

Bilişim Sektöründeki Problemler (Bilgisayar Mühendisleri Odası)

Php-İst | Php Konferansı 2013 | Bilgisayar Mühendisleri Odası

 Bilgisayar mühendisleri odası adına konuşma yapan arkadaşın adı aklımda kalmadı kusura bakmasın artık. Sunum başlarında sektörde yer alan yazılımcıların ortak sorunları olan düzensiz mesai saatleri maddi tatminsizlik gibi konulara değinip bu alanda yapıla bilecekler den bahsetti. Sunumun ilerleyen zamanlarında sektör sorunlarının çözümünü birlik olma ile çözüle bileceğinden bahsedip gezi olaylarına bağladı. Birlik olma konusuna katılmakla beraber gezi olaylarına bağlamasından hoşlanmadım. Gezi konusunu beğenmemin nedeni gezi olaylarına karşı yada taraf olduğumdan dolayı değildi. Sadece konu ile bağlantısız buldum

PHP Unit (Mustafa İLERİ)

 
 
Php-İst | Php Konferansı 2013 | Php Unit Test | Mustafa İLERİ

Sunum güzel hazırlamış. Başlangıçta projeksiyondan kaynaklanan aksakıklar olsa da genel itibari ile güzeldi. Test konusu Türkiye’de çok kullanılan bir yapı değil. Geliştirme ve bakım aşamasında bazı alanlar üretilirken projenin farklı bölümleri bozula biliyor. Bu sorunun hızlı tespiti konusunda otomatize testler önem kazanıyor. Mustafa İLERİ’nin değindiği otomatize loglama hayat kurtarır yaklaşımını da çok beğendim. Normal de loglama yaygın değilken testlerin loglanması fikri gayet güzel. Sunumunda genel eksik olan ufak uygulama olaymış iyiymiş.

Büyük Kamu Projelerinde PHP Kullanımı (Hüseyin MERT)

 

Başlangıçta hızlı proje geliştirme adına göz ardı edilen (otomatize test, loglama, kod kalitesi vb. ) daha sonra intihara dönüşen konularda PHP camiasına giydirdi de giydirdi. Haklı olduğu konular vardı. Projeleri üreten star yazılımcıların (genelde 1 kişi olur) özel hayatının kamuyu nasıl etkilediği ve satış sonrası desteğin kamu kuruluşlarımda öneminden bahsetti. Türkieye’de hiç bir üniversitede PHP dersi veilmiyor diye sitem etti. Buradan hatırlatayatım ve ispatı yukarıdadır. Yıldız Teknik Üniveristesi Meslek Yüksek okulunda 2-3 yıl önce çekilmiş benim bizzat yer aldığın derste tahtada yazan ders konu memcache’i  görse iyi olur. Sunum içerisinde jmeter, apache balancer, encapsulation liferay, memcache, nginix, java servlet konularına değindi. Sonun sonunda konuşmak için yanına gittiğimde dönecem deyip gitti ve geri gelmedi.Tabi giydirdi diydirdi ne kadar çabuk kaçarsam kardır deyip sıvıştı :D Ben mi göremedim yoksa şikayet ettiği konuları anlatan ve yol gösteren yazıların yer aldığı blog, makale yazıları neden yok !!! Şikayet ettiği konuların değişmesi adına yapılan etkinlikte değindiği konular doğru olsa bile uslub yanlıştı bence.

PHP’de Debugging (Volkan ALTAN)

 

Volkan’ın fotografını çekmeyi unutmuşum, kusura bakmasın. Php de debug için bir araç kullanmak script’in belirli adımlarda değişkenleri ekrana yazdırarak durdurma yöntemine göre zaman kazandıran bir yöntem. Volkan’ın sunumunda kullandığı xdebug ile çalışma anında değişken değerlerini göstererek görsel bir örnek sundu. Ek olarak magento için alınan posun watershar ile network’ü  dinleyerek banka harici yerlere data gönderme yada iletişim kurma gibi kötü niyetli aksiyolarda bulunuyor şeklinde bir uygulaması oldu. Bu da gayet başarılıydı fakat sunum kısa sürdü. Xdebug konusunda performans problemi yaşayan alanların profile idilerek hangi fonksiyona ne ne kadar zaman harcanmış gibi bir uygulama ekleseydi hem sunum uzar hemde xdebug olyı daha net otururdu diye aklımda kaldı.

Teknik Sohbet

 

Php-İst | Php Konferansı 2013 | Teknik SohbetBütün sunumlardan sonra son olarak isteyen arkadaşlerın sahneye gelerek, isteyenlerinde yerinden katıldığı comunity adına neler yapıla birlir ve teknik anlamda keyifli bir sohbet oldu. Bence bu tarz goy goy oriented etkinlik her etkinlikte yapılmalı. Öğle yemeğini beraver yeme fırsatı buldum bir kısım sunum yapan arkadaşla akşam çıkışta Beşiktaş’a inerek nargile keyfinin de ayrı bir tadı vardı…

 
 
 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gelen Arama Kelimeleri:

  • seyhan yilmaz gursoy twitter
  • gelin odası seyhan yilmaz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>