
Daha önceki makalemizde “Sanallaştırma Nedir ? VMware WorkStation 8 Kurulum” dan bahsetmiştik. Kurduğumuz sanallaştırma yazılımı üzerinde test uygulamalarımızı yapmak üzere Windows XP Profesional Sp3 işletim sistemini kuracağız. Kurlum işlemi iki aşamada gerçekleşecek. İlk olarak sanal makine oluşturup daha sonra üzerine XP SP3 kurulunu yapacağız.
Sanal makinemizi oluşturmak için “Create a Virtual Machine” tıklıyoruz.
Karşımıza gelen ekranda sanal makinemizi basit ayarlar ile mi ? Yoksa detaylı ayarlar ile mi ? Kurmak istediğimizi soruyor. Ben tavsiye edilen basit ayarlar ile “Typical (recommand)” ayarlar ile kurulum yapmayı seçip “Next“e tıklayarak bir sonraki ekrana geçeceğim.
Bu aşamada sanal makinemizin işletim sistemini kurup kurmayacağımızı, kuracak ise kurulumu iso (cd kalıp dosyası) ile mi? Gerçek makinemizin dwd sini mi ? Kullanmak istediğimizi soruyor. Ben dwd üzerinden kurulum yapacağım. Kurmak istediğimiz işletim sisteminin kalıp dosyası var ise elimizde dwd den kuruluma göre daha hızlı kurulum yapacaktır. Kuracağımız sistemin cd sini taktıktan sonra “Next” ve bir sonraki ekran.
Kurulum yapacağımız sisteme ait cd key, kullanıcı adı ve parola ayarlarının yapıldığı ekran. Ben cd keyi girip “Next” e tıklayarak bir sonraki ekrana geçiyorum.
Bu ekranda kuracağımız sisteme vereceğimiz isim ve sanal makinenin dosyalarının kurulacağı yeri soruyor. Ben “Location” kısmına alttaki ekran görüntüsünde olduğu gibi d sürücüne oluşturduğum klasörü gösterdim. Bunun iki nedeni var. Birincisi kurulum dosyaları sistemin olduğu bölüme yükleyip sistemi ağırlaştırmak istemedim. İkincisi ola ki gerçek makinenin çalıştığı sistem çöker ise sanal makinelerim yedekli olsun diye. ”Next” ve bir sonraki ekrana gidiyorum.
Bu ekranda bana sanal makinenin kullanacağı maksimum hdd miktarını ve sanal makinenin kurulum dosyalarının parçalı mı yoksa tek doya halinde mi ? Tutulacağını soruyor. Ben “Set virtual disk into multiple files” parçalı sistemi tercih ediyorum. Böylece sanal makine gerçek makine hdd si üzerinde yüklü olan dosyala kadar yer kaplayacak. ”Next” ve bir sonraki ekrana gidiyorum.
Gelen ekranda sanal makinemiz ile ilgili donanım ayarları (kullanacağı hdd, ram, ram vb.) ayarları görebiliyoruz. “Customize Hardware” tıklayarak bu ayarları değiştirebiliriz. Ben dwd den kurulum yapmayı seçtiğim aşamada dwd de takılı olan işetim sistemini tanıyıp ideal donanım ayalarını kendi ayarlamıştı ve ben sonraki adımlarda sadece kullanabileceği maksimum disk miktarını değiştirmiştim. Ayarlara dokunmadan ”Next” ve bir sonraki ekrana gidiyorum.
Sana makinemiz oluşturuldu ve başlıyor.
Bundan sonra kuruluma kendi başlıyor ve biz hiç bir ayara dokunmuyoruz. Kendi kendine disk bölümünü oluşturup windows key ve ağ ayalarını yapıyor.
Sistem kurulunu tamaladı ve masa üstümüz geliyor.
Sanal makinemiz ilk açılışında sürücüler ve vmware ait araçları yüklüyor. VMware WorkStation 8 üzerinde ilek sanal makinemizin kurulumunu tamamladık. Kurulum işlemi Dell i5 4 gb ram i olan dizüstü bilgisayarım üzerinde yüklü olan windows 7 üzerinde gerçekleştirdim. İşlemciden yana sıkıntı yok ama test amaçlı ubuntu, centos, win7 kurup çalıştırmam için rami 6 gn veya 8 gb terfi etmem gerekiyor.
Gelen Arama Kelimeleri:
- vmware workstation kurulumu resimli anlatım
- windows xp sp3 kurulumu resimli anlatm
- sanal xp kurma
- sanal xp kurulumu
- windows sanal xp kurma
- vmware 8 resimli anlatım
- sanal makina kt
- vmware sanal makina
- vmware workstation windows 7 kurulumu
- vmare workstation 8