Windows Üzerinde Wamp ile xdebug kurulumu. Eclipse, Netbeans, Zend Studio ile xdebug kullanmak.
Print Friendly
Windows Üzerinde Wamp ile xdebug kurulumu. Eclipse, Netbeans, Zend Studio ile xdebug kullanmak., 6.6 out of 10 based on 8 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (8 votes cast)

Bug ve Debug Nedir ? İlk Program Bug’ı.

Bug ingilizce dilinde böcek, bilgisayar dillerinde bir program hatası anlamına geliyor. İlk program bug’ı 1947 yılında Grace Murray Hopper’in Harvard Üniversitesi’nde kullandığı Mark II Aiken isimli röle (relay) bazlı hesaplayıcıda (primitif bir bilgisayar) bulundu.


9 eylül 1947 tarihinde hesaplayıcının programlandığı şekilde çalışmadığı, sorun çıkardığı görüldü Yapılan araştırma üzerine F panelindeki 70 numaralı rölenin bacakları arasında bir güvenin (moth) sıkışıp kaldığı görüldü. Program hatasının sebebi bulunmustu; bir güve yani bir böcek (ingl. bug).

Bu işlemin ardından operatörler hata giderildi anlamına gelen debugged (böcek temizlendi) kelimesini kullanmaya b

 

aşladılar. Bizim bugünlerde sıkça kullandığımız debug kelimesinin kökeni bu güveden geliyor :)

Bug kelimesi 1947’den öncede sistem hataları için kullanılan bir terimdi. Örneğin Amerika’daki ilk telefon şebekelerinde sesin karıncalı gelmesi durumunda hatta hata var anlamına gelen „bugs in a telephone cable“ ifadesi kullanılırmış.

Php ve XDebug

Php ile hata ayıklamak için “XDEBUG” denilen bir php eklentisi kullanılıyor. Bizde bu eklenti yardımı ile çoğu programlama dilinde olduğu gibi break point koyup adım adım kodları ilerleterek analiz etme, o anki değişken değerlerini görme, değişkenlerin değerlerini debug zamanında elle değiştirme gibi işlemler yapabiliriz. Bu işlemleri XDebug’ın kendi fonksiyonlarını kullanıp yapabileceğimiz gibi ide (integreted developer envirement) ile de gerçekleştirebiliriz. XDebug’ın ide aracılığı ile kullanabilmek için Remote Debug aktif olması gerekiyor. XDebug’ı sunucu üzerine kurup aynı anda birden çok developer kullanmasını sağlayabilirsiniz. Ben örneklerimi wamp üzerinden anlatacağım için ilk olarak Wamp içerisinde gelen Xdebug’ı aktif edelim.

1. Yol

Wamp->Php -> Php Settings ->(XDebug) : Remote Debug

Wamp->Php -> Php Settings ->(XDebug) : Profiler

Wamp->Php -> Php Settings ->(XDebug) : Profiler Enable Triger

Seçeneklerini aktif edin. Aktif etmek için tıkladığınızda hemen yanında tik işareti oluşmayabilir. Tek tek tıkladıktan sonra wamp’ı kapatıp yeniden başlatın. Eğer yanlarında tik işareti var ise çalışıyor demektir.

2. Yol

Bu adım biraz daha detaylı ayar yapmak için kullanılabilir. Wamp -> php -> php.ini tıkladığımızda açılan notepade ; XDEBUG Extension yazan kısımı bulun ve aşağıdaki gibi değiştirip kaydedin.
; XDEBUG Extension

zend_extension = “c:/wamp/bin/php/php5.3.10/zend_ext/php_xdebug-2.1.2-5.3-vc9.dll”

[xdebug]
xdebug.remote_enable = On
xdebug.profiler_enable = On
xdebug.profiler_enable_trigger = On
xdebug.profiler_output_name = cachegrind.out.%t.%p
xdebug.profiler_output_dir = “c:/wamp/tmp”
xdebug.remote_host = 127.0.0.1
xdebug.remote_port = 9000
xdebug.remote_handler = dbgp

Not : XDebug’ı wamp üzerinden aktif ettikten sonra ide’ler üzerinden oluşturacağımız test projeleri veya php dosyaları c:\wamp\www klasörü içerisinde ve wamp server devrede olmalı.

Zend Studio ile Xdebug Kullanımı

Zend Studio ilk olarak eclipse pdt (php developer tool) eklentisi ile yayınlandı. Zamanla farklı ide olarak tanıtıldı. Zend Studio’yu buradan indirebilirsiniz.

Zend Studio’yu açın ve wamp->www klasörü altında bir proje oluşturun.

Menüden, Window -> Preferences -> Php -> Debug içinde Php Deebugger : XDebug yaptıktan sonra break at first line yanındaki tik işaretini kaldırıyoruz.

XDebug simgesine tıklayıp çıkan pencerede debug as -> php web application seçeneğine tıklayarak php dosyamızı veya projemizi adım adım çalıştırabiliriz

 

 

 

Eclipse ile Xdebug Kullanımı

Zend Studio eclipse üzerinden türetildiği için ayarlar aynı fakat eclipse ile php geliştirebilmek için pdt eklenti olması gerekiyor. Pdt eklentisi ile birlikte eclipse buradan indirebilirsiniz.

 

Php Designer ile Xdebug Kullanımı

Menüden, Tool–>Preferences–>Debuger içinde

PHP =”C:\php\php-cgi.exe”; Configuration = “C:\php\php.ini” olarak değiştirin. Aynı işlemi Syntax Check ve Run kısımları içinde yapın.

Localhost kısmına gelin ve Server Path e “http://localhost”, Local Server Path e “C:\www\” yazarak kayıt edin.

Php Designer içinde yeni bir web sayfası oluşturun. Bir takım php kodları yazın. Hata ayıklama işlemine başlamak istediğniz satıra gelerek F5 tuşu ile break point koyun. Daha sonra F9 tuşu ile sayfayı debug modda çalıştırın. Kodlar sunucu tarafında derlenirken break point olan satıra gelindiğinde IDE içersinde kesintiye uğratılarak sizin satır satır devam ettirmeniz beklenecektir. F8 tuşu ile sonraki satıra, F7 tuşu ile aktif satır içersinde kullanılmış fonksiyon varsa, içersine dallanabilirsiniz.

NetBeans ile Xdebug Kullanımı

Netbeans kurulumunu gerçekleştirdikten sonra php geliştirebilmek için php eklentilerini kurmamız gerekiyor. Netbeans’i çalıştırıp geeln ekranda mynetbeans  sekmesinden install plugins altında php eklentilerini kurduktan sonra yeni proje oluşturalım. Netbeans XDebug ayaları varsayılan olarak tanımlı geliyor ve debug etmek istediğiniz php dosyası içerisinde sağtıklayıp debug file dedikten sonra kodlarımızı adım adım çalıştırabiliyoruz.

PhpStorm ile Xdebug Kullanımı

 

PhpStorm ile Xdebug kullanımı yüksek ihtimal aşina olmadığımdan dolayı bana biraz garip geldi. Projemizi oluşturduktan sonra debug edeceğimiz php dosyası içerisinde sağ tıklayıp çıkan pencerede debug’a tıkladığımızda “edit configuration” penceresinin alt kısmında yer alan fix butonuna tıklayalım. Gelen pencerede interpreter yanında yer alan … butonundan C:\wamp\bin\php\php5.3.10 klasörünü gösterelim ok ve debug butonlarına tıkladıktan sonra projenmizi adım adım çalıştırabiliriz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gelen Arama Kelimeleri:

  • BUG VE DEBUG NEDİR
  • eclipse bilgisayar kullanımında kelıme anlamı
  • eclipse ıde wamp server
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1822 26kmFaRdTZRP7jMNPCxLiEcEoNNqRu10lA5H-irJeaNnqIfWZBkUP1hTP92C32Se 445e10d6a5d7f402088c70c6a0efe3d0617035ad&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme
  • netbeans wamp
  • php ile wamp kullanarak web sayfası
  • wampphp tr

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>